Operasyon Sayfaları

admin Admin 0 Comments

Operasyon_sayfasi

İnsan gücünün fazla kullanıldığı üretim şirketleri için mavi yaka personelin yönetimi, ürün maliyeti açısından, hayati bir önem taşımaktadır. Bu yüzden işveren, her an personelinin gelen siparişe göre, doğru ve hatasız iş yaptığından emin olmak ister. Bu karmaşık yapıyı sadeleştirmek ancak doğru tanımlamalarla mümkün olmaktadır. Bu tanımlamaların yapılacağı ve çalışanı yönlendirecek kaynak Operasyon Sayfaları’dır. Diğer bir ifadeyle; Bir işin nasıl doğru ve hatasız yapılacağını tarifleyen dökümana operasyon sayfası denir.

İşin nasıl ve hangi istasyonda yapılacağını, aşamaları ile görsel fotoğraflar/teknik çizimler kullanarak tarif eden operasyon sayfaları, aynı zamanda operasyon sürelerini, kullanılan malzemeleri ve adetlerini de içermektedir. Her bir ürüne bağlı üretim operasyonlarına ait takım, aparat ve fikstür bilgisini de içeren operasyon sayfaları, aynı zamanda fason operasyonları da alternatif üretim opsiyonu olarak kayıt altına alabilmektedir.

Üretim operasyonlarının standartlaştırılmasına ve kayıt altına alınmasına imkan veren yalın imalat uygulamalarının yanı sıra; üretimin fabrikanın hangi bölümünde, hattında ve istasyonunda yapılacağı da tanımlanmaktadır.

Operasyon sayfaları, prosesin, çalışma alanının ve besleme metotlarının düzenlenmesi için gerekli raf adresleme bilgilerini de içermesiyle ekipman yönetimi, parça akışı ve malzeme istifleme çalışmalarına da destek olmaktadır. Bu sayede, ekipman ve kullanılan malzemeler kolay erişim için en uygun yerde konumlandırılması sağlanmakta ve üretim operasyonları için altın alanın (golden zone) oluşturulmasına imkan vermektedir.

Ayrıca, İş Güvenliği kriterinin belirlenmesi ve iyileştirilmesi için operasyon sayfalarında, güvenlik ve koruma araçlarının tanımlanması da yapılmaktadır. Bu sayede, operasyon ve iş başı eğitimlerine ait dokümantasyonun oluşturulmasına ilave olarak işin gerçekleştirilmesi sırasında kullanılması gereken güvenlik elemanlarının tariflenmesi de sağlanmış olmaktadır. Kısaca, üretim operasyonları ile birlikte iş ve işçi sağlığı ve güvenliği için gereksinimler de kayıt altına alınmaktadır.

Operasyon sayfalarında gerçekleşen güncellemeler, yazılım bünyesindeki kontrol mekanizmaları ile onaylama sürecinden geçirilmekte ve devreye alınan iyileştirmelerin izlenebilirliği revizyon yönetimi ile takip edilmektedir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir